Home / Inspiratie / Renovatiepremie badkamer 2017

Renovatiepremie badkamer 2017

aangepaste badkamer voor mindervaliden en senioren

Een badkamerrenovatie vraagt natuurlijk om een investering. Maar wanneer u iets in uw huis laat renoveren, is de kans groot dat u hiervoor een premie kan aanvragen. Bent u benieuwd of u recht heeft op een badkamer premie die u kan helpen de renovatiekosten te drukken? We informeren u graag verder over de verschillende mogelijkheden.

 

3 mogelijke premies voor uw badkamerrenovatie in 2017

Er zijn heel wel mogelijke verbouwingen die u kan uitvoeren maar uiteraard komt niet alles in aanmerking voor een premie. Voor sanitair zijn er 5 soorten premies mogelijk:

 • Sanitaire werken is een categorie die in aanmerking komt voor een renovatiepremie. Hier hangen wel enkele voorwaarden aan zoals uw inkomenssituatie, de leeftijd van de woning, het type werken en nog een aantal andere factoren.
 • Wanneer er verbeteringswerken uitgevoerd worden aan het sanitair kan u, mits er voldaan wordt aan de nodige voorwaarden, aanspraak doen op de Vlaamse verbeteringspremie.
 • Houdt de renovatie badkamer aanpassingen voor senioren in, dan kan u rekenen op een aanpassingspremie. Hier geldt wel een leeftijdsminimum van 65+.
 • Naast bovenstaande premies kan u ook beroep doen op premies van uw netwerkbeheerder. Dit wanneer u kiest voor het installeren van een warmtepomp, zonneboiler of condensatieketel.
 • Bent u aan een totaalrenovatie van uw woning bezig, bekijk dan zeker ook even de totaalrenovatiebonus die sinds 2017 van kracht is. Hier kan u aanspraak op doen wanneer u minstens 3 energiebesparende maatregelen hebt genomen. 

 

Renovatiepremie, wat komt in aanmerking voor de badkamer?

De Vlaamse renovatiepremie is simpelweg een premie voor het verbouwen van uw woning. Zoals hierboven reeds aangehaald zijn er wel een aantal voorwaarden verbonden aan het verkrijgen van de Vlaamse renovatiepremie voor sanitaire werken.

Eerst en vooral: wat valt nu onder de renovatiepremie voor badkamers? Welke werken komen in aanmerking en welke niet? Wanneer u uw premie aanvraagt, kunnen de volgende sanitaire voorzieningen aanspraak maken op de premie:

 • Een hele of gedeeltelijke vernieuwing van de sanitaire installaties. U kan hierbij denken aan het vernieuwen van de bestaande sanitaire toestellen, maar ook aan het plaatsen van nieuwe toestellen. Dit betreft maximaal 1 douche, 1 ligbad, 2 wastafels en 1 toilet, mits die nog niet aanwezig zijn in de woning.
 • Bij het vervangen of plaatsen van toestellen komen de volgende werken in aanmerking voor een premie:
  • Alle kraanwerken, leidingen en toebehoren voor watertoevoer.
  • Alle leidingen en toebehoren voor afvoer van het gebruikte water in het openbare rioleringsnet.
  • Alle leidingen en toestellen voor de productie van sanitair warm water.
  • De natte of droge kalkbepleistering van muren en het plafond in de badkamer.

 

De volgende sanitaire voorzieningen kan u niet in rekening brengen voor het aanvragen van de premie:

 • Bubbelbaden, stoomdouches, badkameraccessoires en badkamermeubels
 • Een tweede toilet of badkamer
 • De betegeling en decoratie van uw badkamer
 • Hoogperformante installaties en systemen om de woning te verwarmen, te verluchten, te koelen of te voorzien van elektriciteit en sanitair warm water. Denk bijvoorbeeld aan warmtepompen, warmtekrachtkoppelingsinstallaties, zonnepanelen, windturbines en mechanische verluchtingen.

Daarnaast moet uw woning minstens 30 jaar oud zijn en zijn er nog bijkomende voorwaarden op vlak van eigendom, facturen en inkomen. Alle voorwaarden voor de Vlaamse renovatiepremie vindt u hier.

 

Vlaamse verbeteringspremie voor sanitair

De Vlaamse verbeteringspremie is, zoals de naam het zegt, een premie voor het verbeteren van uw woning. Dit omdat ze niet meer aan de nodige kwaliteitsnormen voldoet. Volgende verbeteringswerken aan de badkamer komen in aanmerken:

 • Het geheel of gedeeltelijk vernieuwen van de bestaande badkamer.
 • Vernieuwing van het toilet.
 • Andere werken die komen kijken bij een totale badkamerrenovatie:
  • alle leidingen en toebehoren voor (regen)watertoevoer en -afvoer in openbaar rioleringsnet
  • de leidingen en toestellen voor productie van warm sanitair water (bv zonneboiler)
  • de afwerking van de muren, de vloer en het plafond in badkamer en toilet (bv. plaatsen van tegels)

Maar ook hier zijn er nog andere voorwaarden waaraan uw werken dienen te voldoen op vlak van inkomen, woning en facturen. Het volledige overzicht van de voorwaarden voor de Vlaamse verbeteringspremie vindt u hier.

 

Vlaamse aanpassingspremie voor badkameraanpassingen voor senioren

Wordt u een jaartje ouder, dan kan het voorvallen dat uw badkamer niet meer voldoet aan uw behoeften. Een badkamer aangepast voor senioren kan hier dan een oplossing bieden. Denk hierbij aan het installeren van hulpmiddelen of het toegankelijker maken van de badkamer. Voor dergelijke zaken kan u vanaf 65+ beroep doen op de Vlaamse aanpassingspremie.

Naast de minimumleeftijd zijn er nog een aantal andere voorwaarden die een rol spelen bij het al dan niet verkrijgen van deze premie. Het volledige overzicht van de voorwaarden voor de Vlaamse aanpassingspremie vindt u hier.

 

Wenst u uw badkamer te vernieuwen maar twijfelt u nog omwille van de prijs? Dan kan een van bovenstaande premies misschien wel een oplossing bieden. 

 

Terug naar overzicht

 

Renovatiepremie badkamer, aanpassingspremie en verbeteringspremie badkamer in 2017

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rond badkamerrenovatie

* Verplichte velden